SSC 1922 3 – Muiderberg 1

Door: Lester Moorman

Vrijdag de 13 e (van oktober) was het tijd voor de eerste thuiswedstrijd van het seizoen van het Soester zestal, de tegenstander was Muiderberg. En alhoewel de datum onheil voorspelde, kon hetzelfde gezegd worden voor onze tegenstander en dus togen we vol goede moed naar ’t Gildehuis voor een mooie partij schaken.

Stefan Florijn maakte zijn debuut op bord 1 en deed dat met verve! Stefan koos voor de Budapest met zwart, maar de opening werd nooit agressief door de ruildrift van zijn tegenstander. Bij gebrek aan een duidelijk plan, speelde Stefan gedisciplineerd en verbeterde zijn stelling beetje bij beetje. Na 2,5 uur spelen maakte wit een fout en trok Stefan de tot dan toe gelijke wedstrijd naar zich toe in een kleine combinatie. Met een nauwkeurigheid van 95,8 werd een puike partij gespeeld.

Op bord 2 had ik deze ronde de witte stukken en koos ik voor de Trompowsky, nadat mijn tegenstander begon met Pf6. Het werd de raptor variatie van de Tromp, waarna een evenwichtige partij volgde, waarbij de evaluatie lang gelijk bleef. Naarmate de zwarte pionnen de witte koning steeds verder naderden, koos ik ervoor om mijn loper te ruilen voor een paard en een pion te ruilen, in de hoop mijn toren een open lijn te geven en me beter te kunnen verdedigen. Echter, in mijn ijver de koningszijde te verdedigen verloor ik de andere kant van bord uit het oog, waar mijn tegenstander handig gebruik van maakte en infiltreerde met zijn dame. Na een aantal fouten van mijn kant viel mijn stelling rap uit elkaar en gaf ik op.

Op bord 3 waren we getuige van een primeur, waar de tegenstander van Bram opende met het bizarre 1.a3. Lange tijd kwam hier een gelijkwaardige partij uit voort. Na het afruilen van een aantal stukken probeerde Bram de stelling te forceren, maar dit bleek geen goed keuze. Na een correct offer van wit, was het resultaat een dame tegenover de twee torens van Bram. Van hieruit kon wit de resterende pionnen ophalen om vervolgens zijn eigen pionnen te promoveren. Hierna staakte Bram zijn verzet en gaf op.

Op bord 4 had Sven de witte stukken en wist uit de opening al snel een voordeel te behalen. Het spel van zijn tegenstander was passief te noemen, waardoor Sven de enige was met pionnen in het centrum en al zijn stukken ontwikkeld. Zwart reageerde met h6 en g5 om toch nog vrij te komen, waarna Sven besloot tot het offeren van zijn loper in ruil voor zwart zijn rokade rechten en een kwetsbare koning. Helaas werd niet lang daarna een fout gemaakt, waarbij een verkeerd ingeschatte desperado leidde tot twee stukken achterstand, in plaats van één. Sven probeerde het nog wel, aangezien zijn tegenstander bijna geen stukken ontwikkeld had, maar moest uiteindelijk toch opgeven.

Op bord 5 had Mark een stroeve partij, aldus de speler zelf. Na een rommelige opening wat op “iets van het Scandinavisch” moest lijken kwam hij lastig te staan. Mark wist dit echter nog om te draaien naar een gelijkwaardig middenspel en zelfs een eindspel met een vrije centrumpion. Hij wist dit echter niet goed uit te buiten en belande in een eeuwig schaakstelling nadat zowel wit als zwart met een flankpion gepromoveerd waren.

Op bord 6 komen we Wim tegen die het seizoen uitstekend is begonnen met twee overwinningen. Wim opende deze partij met e4, waarna een gelijk opgaande partij volgde. Dit resulteerde in een eindspel met lopers van ongelijke kleur, waarna zijn tegenstander een remise aanbood. Ongetwijfeld geïnspireerd door de vorige ronde, waarin Wim een remise afsloeg en vervolgens won, besloot hij ook dit aanbod af te slaan. Vervolgens wist Wim door te drukken op de koningsvleugel en gaf zijn tegenstander op, waardoor Wim zijn kunststukje wist te herhalen!

Helaas was het net niet voldoende voor een matchpunt en werd er verloren met 2.5 – 3.5.

Dit bericht is geplaatst in Externe Competitie, Senioren. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.