In de derde ronde heeft het eerste team tegen Oud Zuylen het eerste competitiepunt binnen gehaald. Aan het eind van de avond leek het erop dat we zelfs zouden gaan winnen, maar in tijdnood raakte Rene als laatste speler helaas de draad kwijt in een gewonnen stelling en bood remise aan wat dankbaar aanvaard werd.
Wouter
Ik speelde op bord 1 met zwart tegen Ed van Eeden. Er kwam een onverwachte opening op het bord 1.g4 (grob), ik kwam dus uit de opening met een plusje. Mijn tegenstander speelde het echter sterker dan ik waardoor het voordeel van mij terugliep naar -0.1, maar ik kreeg een leuke truc op het bord en ik won.
Gerrit-Meine
Gerrit -Meine kreeg aan het tweede bord een Wolga-achtige positie met wit. Pion meer, actieve zwarte stukken. Zwartspeler Sander Blok investeerde een kwaliteit, waardoor een zeer scherpe stelling ontstond. Direct hierna vond GM helaas niet de juiste damezet, waardoor het twaalf zetten later 0-1 was.
Corjan
Op het vijfde bord kreeg ik tegen Peter de Jong met verwisseling van zetten dezelfde stelling op het bord, de Chigorin variant van de damepion opening, als met de eerste externe wedstrijd dit jaar. De vorige wedstrijd speelde ik op de 4e zet Pa6 maar werd vervolgens langzaam weggedrukt. Hier verdedigde ik de pion op c7 met Lb4 en La5. Dit kostte wel de loper tegen het paard, maar ik verkreeg een randpion op de dameveugel, goed voor het eindspel. Wit besloot al snel met zijn h-pion op koningsaanval te spelen maar met mijn beide paarden was dat goed te verdedigen. Op de 18e zet blunderde wit, verloor de kwaliteit waarna de winst via de open b-lijn en de onderste rij voor het oprapen lag.
Jeroen
Op bord 6 trof ik met de witte stukken Evert de Graaf. Ik opende met het Londen systeem waarop mijn tegenstander c6 speelde na d4 d5 Lf4. Dit geeft zwart de mogelijkheid om met Db6 gebruik te maken van de zwakte op b2. Maar mijn tegenstander maakte geen gebruik van deze mogelijkheid en ging voor een defensie (gespiegelde) opstelling met Lf5. Om toch aanvalsmogelijkheden te creëren koos ik zelf voor c4 gevolgd door Db3, maar mijn tegenstander had genoeg tijd om de dreigingen op de damevleugel te pareren. In de eindstelling had ik een lastige keuze om toch door te vechten voor een overtuigend voordeel op de damevleugel of in het centrum of door met een zetherhaling voor remise te gaan. Ik koos uiteindelijk voor de laatste optie omdat ik te weinig voordeel zag, mijn tegenstander ging akkoord omdat hij naast verdedigen met zwart ook geen alternatieven zag.
Rene
Vanuit de Siciliaanse opening speelde ik met wit het Vinkensysteem dat gekenmerkt wordt door pionzet f2-f4 al vroeg in de opening. Ik kreeg een stabiele opzet nadat de witte loper geruild was tegen paard op c6 en ik zelf een ijzersterk paard had op e5. Daarmee werd de zwarte ontwikkeling tegen gehouden en had wit steeds een plus situatie in handen. In de tijdnood fase stond onderstaande stelling op het bord met een +10. Dus had ik moeten afruilen om eenvoudig te winnen. Ik overzag door de spanning van slechts enkele resterende minuten de voortzetting en kort daarop ontkwam mijn tegenstander aan dame ruil, waarna tot remise werd besloten.