Soest Invitational Oplostoernooi ter nagedachtenis aan Henk Weenink

door Wim Velker

Het Soest Invitatie OplosToernooi 2023 is een geslaagd festijn geworden. Voor een groot deel bestond het toernooi uit geïnviteerde spelers, die voor het merendeel geselecteerd waren op hun ervaring met oplostoernooien. Daarnaast konden Soest-spelers zich aanmelden, waardoor het deelnemersveld uit 17 oplossers kwam te bestaan.

Het toernooi werd gehouden als onderdeel van het 100-jarige bestaan van Soest, maar niet alleen daarom, zoals toernooidirecteur Wouter Visser in zijn openingswoord benadrukte, maar ook als nagedachtenis aan het overleden lid Henk Weenink. Door Corona was het niet eerder mogelijk geweest Henk Weenink te eren. Henk was lid van Soest en een bekend en goed componist van Helpmats, waarvan hij er meer dan 100 creëerde. Ter nagedachtenis aan hem werd een moment van stilte in acht genomen.

Wim Velker (ik dus) die samen met Jan Snijders de wedstrijd leidde, had een pittige selectie samengesteld. Maar zoals altijd waren er 1 of 2 niet al te moeilijke opgaven bij, zodat er niemand puntloos behoeft te blijven. Ook nu slaagde die opzet weer, want alle deelnemers scoorden op minimaal één van de eerste twee tweezetten. De moeilijkheden begonnen voor menigeen bij te derde tweezet (zie onderstaand document)

Winnaar werd Wouter van Rijn van het Arnhemse ASV. Hij scoorde 39 van de mogelijke 45 punten. Wouter is een bekende A-oplosser in (inter)nationale wedstrijden. Dat is John Cornelisse niet. De debutant van Paul Keres liet zich overhalen eens een keer mee te doen aan een oplostoernooi en met een geweldig succes. Hij werd tweede met 34 punten. Had hij wat meer ervaring gehad, dan zou hij de tweede vierzet, met het Indische thema, vast ook wel hebben gevonden. De derde prijs ging naar Gert Reichardt van Hoogland, ook al een bekende B-oplosser. Naast een medaille ontvingen de prijswinnaars ook het jubileumboek van Soest uit handen van toernooidirecteur Wouter Visser. Net buiten de prijzen viel regionaal topschaker Richard Vedder van En passant. Met 25 punten werd hij vierde. Maar Richard had 2 weken eerder bij het SGS Teamoplostoernooi de beste individuele prestatie geleverd (zie de website van de SGS of www.schakeninhoogland.nl )

De vier deelnemers van Soest waren allen debutanten en deden het zeker niet slecht. Corjan Nota, Hans Bakker en René Molenaar kwamen tot 10 punten en Gerrit Muis tot 20, waarmee hij gedeeld zesde werd. Iets meer oefening en dan gaat het een volgende keer beslist beter.

Zie voor de totale ranglijst de tabel.

Zeker, het was niet altijd eenvoudig, maar zoals prijswinnaars Gert Reichardt en
Wouter van Rijn na afloop zeiden: “Liever dit dan dat hele gemakkelijke”.
Volgend jaar weer?

Dit bericht is geplaatst in Jubileum, Senioren, Toernooi. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.