Verslag SSC 1922 2 – Oud Zuylen 2 (vrijdag 15 september 2023)

door: Anton Hagens

Net zoals de andere twee Soester teams mocht het tweede op 15 september het externe
schaakseizoen 2023–2024 aftrappen. Het tweede team van Oud Zuylen uit Utrecht kwam bij ons op bezoek. Op voorhand leek het er al dat het wel eens een zware avond voor ons zou kunnen gaan worden wegens de ratingverhouding op alle borden, en die vrees bleek terecht.


Over mijn eigen partij kan ik kort zijn: ik beantwoordde het gambiet van wit niet op een goede manier en kwam daardoor al snel moeilijk te staan. Na 9 zetten speelde ik al met een paard minder, weliswaar toen nog tegen 2 pionnen maar er was geen houden meer aan. Mijn tegenstander was zo aardig om niet mijn dame te winnen maar in plaats daarvan de partij via een mooie mat in 5–combinatie te beëindigen. Na iets meer dan een uur kon ik me met het verslag bezig gaan houden.


Ben kwam in een lopereindspel terecht waarin hij over de goede loper beschikte. Hij dacht door zijn loper te offeren met een pion naar de overkant te kunnen lopen, maar dat bleek helaas niet zo te zijn. Dit betekende een 0–2 achterstand.


Rob stond al langere tijd moeilijk, ging materiaal verliezen en gaf toen op. Tussenstand 0–3. Hans kwam krap in de bedenktijd te zitten. Zijn loper op h7 dreigde ingesloten te worden, maar het lukte Hans om deze te bevrijden. Wel waren de witte stukken ondertussen diep in de zwarte stellingen doorgedrongen. Toen er een witte pion door ging lopen betekende dat de 0–4.


Mark bereikte met wit op bord 2 wel een gelijke stelling, zelfs met licht voordeel. Naast het loperpaar tegen 2 paarden had Mark ook een betere pionnenstructuur. Er werd steeds meer geruild, het loperpaar verdween maar er bleef een wit voordeeltje over. De wedstrijd was inmiddels al verloren gegaan voor Soest toen Mark besloot remise aan te bieden. Zijn tegenstander nam dit aanbod aan, wat tot het eerste (en later bleek enige) halfje leidde.

Emiel speelde mee als invaller voor de vakantievierende Wouter. Hij was als laatste nog bezig op bord 6. Emiel stond ook wat lastig in het middenspel maar weerde zich kranig. Het loperpaar van de zwarte tegenstander werd niet behouden, wel zijn geïsoleerde pion. In een stelling met ongelijke lopers raakte Emiel een pion kwijt. Toen hij ook zijn loper ging verliezen gaf hij op. De eindstand werd aldus ½–5½.

Dit bericht is geplaatst in Externe Competitie, Senioren. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.